Afvoer regenwater

In 2025 start de gemeente in een aantal wijken met vernieuwingen in de openbare ruimte. Het gaat dan om de bestrating, het groen en parkeerplekken. De gemeente combineert deze werkzaamheden met de aanleg van een regenwaterriool. Op de tekening ziet u in welk deel van Renswoude we beginnen.

planning uitvoering riolerinsprojectenen vernieuwing openbare ruimte

Hoe werkt het?

tekening van huizenblok met gemengd riool
bestaande situatie, gemengd riool

De gemeente gaat een extra rioolpijp in de straat aanleggen voor de afvoer van regenwater. Op dit moment ligt er alleen een gemengde rioolpijp. Het regenwater van de stoep, de straat en vanaf de daken komt nu in dat gemengde riool terecht. Daar komt dus ook het vuile afvalwater vanuit de huizen in. Dat is jammer omdat regenwater veel schoner is en het riool bij extreme regenval erg vol wordt. Daarom wil de gemeente het regenwater apart afvoeren. Via de extra rioolpijp voor regenwater.
Dit schone water gaat niet naar de zuiveringsinstallatie. Het wordt naar oppervlaktewater gebracht in de buurt, bijvoorbeeld een beek. Om zoveel mogelijk regenwater gescheiden af te voeren, hoopt de gemeente op medewerking van de inwoners. De vraag is of u de regenpijp aan de voorzijde van uw huis wilt afkoppelen van het gemengde riool.  Zodat ook het regenwater vanaf het dak naar het regenwaterriool geleid wordt.

De voordelen

  • Het schone regenwater hoeft niet meer langs de rioolwaterzuivering, daarmee besparen we energie (pompen) en geld (waterzuiveringsinstallatie). 
  • Dankzij de extra rioolpijp voor regenwater, kan er in totaal meer water afgevoerd worden. Dat is een groot voordeel omdat er meer straten bijkomen in Renswoude en omdat we vaker te maken hebben met hevige regenval.

Meedoen zonder kosten

Ongeveer een jaar voordat uw straat aan de beurt is voor de herinrichting, nodigen we u uit voor een informatiebijeenkomst. U krijgt dan informatie over de herinrichting van uw straat en over hoe u het regenwater vanaf uw dak naar het regenwaterriool kunt leiden. Na de bijeenkomst maken we per adres een afspraak om samen met u te kijken hoe u mee kunt doen en wat dat voor u betekent. Op het kaartje ziet u wanneer uw straat ongeveer aan de beurt is.

De gemeente vindt het belangrijk om het regenwater apart af te voeren. Daarom zijn er voor u als inwoner geen kosten verbonden aan de werkzaamheden die daarvoor nodig zijn.

De mogelijkheden:

  • Plaatje 1: Regenpijp direct aansluiten op het regenwaterriool. Dat betekent dat er in de tuin of onder de oprit gegraven moet worden. 
  • Plaatje 2: Regenpijp afzagen en het water in een ton opvangen of deels (via grindinfiltratie) de tuin in laten stromen. 
  • Plaatje 3: Regenpijp afzagen en het water via een molgoot naar een kolk in de straat laten stromen.
  • Plaatje 4: Regenpijp afzagen en het water oppervlakkig naar een kolk in de straat laten stromen. 
Plaatje 1
Plaatje 2
Plaatje 3

Vragen en antwoorden

De gemeente vraagt om de regenpijp af te koppelen van het gemengde riool. Waarom alleen aan de voorkant van het huis?

Vanaf de achterkant van het huis is het veel arbeidsintensiever om de regenpijp aan te sluiten op het regenwaterriool. Ook is er op termijn kans op foutaansluiting. Want stel dat iemand later een aanbouw maakt, daar de wasmachine plaatst en die per abuis aansluit op het regenwaterriool. Dan komt dat vuile water ten onrechte in het regenwaterriool terecht. Daarom is gekozen om alleen aan de voorzijde af te koppelen.

Is het verplicht om mee te doen met het afkoppelproject?

Het is niet verplicht om de regenpijp af te koppelen maar de gemeente hoopt van harte dat u het belang ziet en wel meedoet. Een voordeel van nu meedoen is dat de gemeente ondersteuning biedt bij de werkzaamheden. Bijvoorbeeld door materiaal beschikbaar te stellen of het werk door onze aannemer te laten doen. Dat geldt alleen als u meedoet in de periode waarin we in uw straat aan het werk zijn. Stel dat de rijksoverheid over enkele jaren een verplichting invoert en u gaat uw regenpijp dan afkoppelen, dan zijn de werkzaamheden voor uw eigen rekening. De gemeente legt het regenwaterriool wel bij ieder huis tot de erfgrens aan.

Bij ons huis is aan de voorzijde een gemetselde put waarin rioolbuizen samenkomen. Wat betekent dat voor het afkoppelen?

We bekijken de situatie per woning. 

Gaat het water vanuit het regenwaterriool zonder filter naar de beek?

Ja, het waterschap geeft aan dat als het water van minimaal dezelfde kwaliteit is als het water in de beek, zij het water graag ontvangen.

Kunnen we de auto nog op straat wassen?

Nee, dit waswater is niet schoon genoeg voor het regenwaterriool. De gemeente onderzoekt of er een aparte autowasplek aangelegd kan worden met afvoer naar het vuilwaterriool. 

Omgeving Eikenlaan

Voor de bewoners van de Eikenlaan, Esdoornlaan en een deel van de Beukenlaan waren er bewonersbijeenkomsten in april en oktober 2024. Het ging over de aansluiting op het regenwaterriool en over de herinrichting van de straten.

Een medewerker van de gemeente kwam op verzoek langs om per adres de mogelijkheden te bekijken voor de afvoer van het regenwater. Hoe meer adressen meedoen, hoe beter!

De herinrichting van de straten werd besproken met de aanwezigen. Want de bestrating is aan vervanging toe, de bomen zijn te groot voor de ruimte en het is goed om stil te staan bij mogelijke parkeeroplossingen. De tips en opmerkingen werden verwerkt in het ontwerp. Nu is het definitieve ontwerp klaar. 

De werkzaamheden aan het riool en de bestrating starten na de zomervakantie 2025. De voorbereidingen (kappen van de bomen) en de werkzaamheden door Vitens en Liander starten eind februari. Bewoners ontvangen daarover informatie per post.

De Meidoornlaan, Ruiterpad en een deel van Hokhorst worden meegenomen bij de voorbereiding en uitvoering van Beekweide II.

 

zie de inklapbare tekst met titel Tekst bij afbeelding Eikenlaan

Tekst bij afbeelding |Eikenlaan, Beukenlaan, Esdoornlaan

De afbeelding toont een tekening op schaal (van bovenaf gezien) van de Eikenlaan, Esdoornlaan en een deel van de Beukenlaan in Renswoude. Dit is het definitief ontwerp (versie 1.7a november 2024) voor de herinrichting van deze straten in 2025. De tekening laat de breedte van de straten en stoepen zien, de bestrating, parkeervakken, rijrichting en het groen.

De Beukenlaan blijft tweerichtingsverkeer.
Er zijn parkeervakken ingetekend direct links vanaf de Barneveldseweg. Voor de Hubo (nummer 1a) zijn nog 2 parkeerplaatsen ingetekend die van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur zijn gereserveerd voor laden en lossen van vrachtwagens. Er staan eikenbomen ingetekend in plantvakken met bodembedekkers.

Aan beide kanten van de weg is een stoep ingetekend.

Op de kruising met de Esdoornlaan is een verhoogd plateau ingetekend als snelheidsverlagende maatregel. Dit plateau biedt ruimte aan vrachtwagens om te keren zodat zij de wijk via de Beukenlaan weer verlaten en dus niet via de Esdoornlaan en Eikenlaan rijden.

De Esdoornlaan wordt eenrichtingsverkeer (uitgezonderd fietsers/bromfietsers).
Langs de straat zijn parkeervakken ingetekend. Aan beide kanten van de straat is een stoep ingetekend. En er zijn bomen in plantvakken met bodembedekkers ingetekend.

De Eikenlaan wordt eenrichtingsverkeer (uitgezonder fietsers/bromfietsers). 
Langs de straat zijn parkeervakken ingetekend. Aan beide kanten va de straat is een stoep ingetekend. En er staan Eiken ingetekend in plantvakken met bodembedekkers.

Wilt u meer toelichting bij deze tekening? Neem dan contact op met de gemeente via het algemene telefoonnummer.