Afvoer regenwater
In 2025 start de gemeente in een aantal wijken met vernieuwingen in de openbare ruimte. Het gaat dan om de bestrating, het groen en parkeerplekken. De gemeente combineert deze werkzaamheden met de aanleg van een regenwaterriool. Op de tekening ziet u in welk deel van Renswoude we beginnen.
Hoe werkt het?
De gemeente gaat een extra rioolpijp in de straat aanleggen voor de afvoer van regenwater. Op dit moment ligt er alleen een gemengde rioolpijp. Het regenwater van de stoep, de straat en vanaf de daken komt nu in dat gemengde riool terecht. Daar komt dus ook het vuile afvalwater vanuit de huizen in. Dat is jammer omdat regenwater veel schoner is en het riool bij extreme regenval erg vol wordt. Daarom wil de gemeente het regenwater apart afvoeren. Via de extra rioolpijp voor regenwater.
Dit schone water gaat niet naar de zuiveringsinstallatie. Het wordt naar oppervlaktewater gebracht in de buurt, bijvoorbeeld een beek. Om zoveel mogelijk regenwater gescheiden af te voeren, hoopt de gemeente op medewerking van de inwoners. De vraag is of u de regenpijp aan de voorzijde van uw huis wilt afkoppelen van het gemengde riool. Zodat ook het regenwater vanaf het dak naar het regenwaterriool geleid wordt.
De voordelen
- Het schone regenwater hoeft niet meer langs de rioolwaterzuivering, daarmee besparen we energie (pompen) en geld (waterzuiveringsinstallatie).
- Dankzij de extra rioolpijp voor regenwater, kan er in totaal meer water afgevoerd worden. Dat is een groot voordeel omdat er meer straten bijkomen in Renswoude en omdat we vaker te maken hebben met hevige regenval.
Meedoen zonder kosten
Ongeveer een jaar voordat uw straat aan de beurt is voor de herinrichting, nodigen we u uit voor een informatiebijeenkomst. U krijgt dan informatie over de herinrichting van uw straat en over hoe u het regenwater vanaf uw dak naar het regenwaterriool kunt leiden. Na de bijeenkomst maken we per adres een afspraak om samen met u te kijken hoe u mee kunt doen en wat dat voor u betekent. Op het kaartje ziet u wanneer uw straat ongeveer aan de beurt is.
De gemeente vindt het belangrijk om het regenwater apart af te voeren. Daarom zijn er voor u als inwoner geen kosten verbonden aan de werkzaamheden die daarvoor nodig zijn.
De mogelijkheden:
- Plaatje 1: Regenpijp direct aansluiten op het regenwaterriool. Dat betekent dat er in de tuin of onder de oprit gegraven moet worden.
- Plaatje 2: Regenpijp afzagen en het water in een ton opvangen of deels (via grindinfiltratie) de tuin in laten stromen.
- Plaatje 3: Regenpijp afzagen en het water via een molgoot naar een kolk in de straat laten stromen.
- Plaatje 4: Regenpijp afzagen en het water oppervlakkig naar een kolk in de straat laten stromen.
Vragen en antwoorden
Omgeving Eikenlaan
Voor de bewoners van de Eikenlaan, Esdoornlaan en een deel van de Beukenlaan waren er bewonersbijeenkomsten in april en oktober 2024. Het ging over de aansluiting op het regenwaterriool en over de herinrichting van de straten.
Een medewerker van de gemeente kwam op verzoek langs om per adres de mogelijkheden te bekijken voor de afvoer van het regenwater. Hoe meer adressen meedoen, hoe beter!
De herinrichting van de straten werd besproken met de aanwezigen. Want de bestrating is aan vervanging toe, de bomen zijn te groot voor de ruimte en het is goed om stil te staan bij mogelijke parkeeroplossingen. De tips en opmerkingen werden verwerkt in het ontwerp. Nu is het definitieve ontwerp klaar.
De werkzaamheden aan het riool en de bestrating starten na de zomervakantie 2025. De voorbereidingen (kappen van de bomen) en de werkzaamheden door Vitens en Liander starten eind februari. Bewoners ontvangen daarover informatie per post.
De Meidoornlaan, Ruiterpad en een deel van Hokhorst worden meegenomen bij de voorbereiding en uitvoering van Beekweide II.