(Bio)Diversiteit

Aangepast:
Missing media-item.

Als ik deze column schrijf is het de internationale dag van de biodiversiteit. Het is waarschijnlijk geen toeval dat juist op deze dag de “feestelijke oplevering project Natuurherstel Grebbelinie” plaatsvond in Leusden. Dit was de afsluiting van een 5 jarig project waarbij 34 km aan natuur op de Grebbelinie hersteld is: bomen zijn verwijderd, waardoor struiken meer kans krijgen om te groeien en het landschap diverser en daardoor mooier wordt. Niet alleen de flora, maar ook de fauna: in de kazematten en bunkers wonen nu vleermuizen en ook de das heeft naast vele vogels en insecten een plek gevonden in de Grebbelinie. Er is een meer open landschap ontstaan met zicht op het ‘schootsveld’ dat onder water gezet kon worden in tijden van oorlogsdreiging. De provincie Utrecht heeft dit natuurherstelproject betaald. Gedeputeerde Mirjam Sterk sprak van de “dag van natuurherstel”. 
Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer. Het hoofd Staatsbosbeheer Utrecht, vertelde enthousiast hoe mooi dit gebied is; als voorbeeld noemde zij Fort Daatselaar en de linie rond Renswoude. Maar wij weten al lang, dat “onze dijkjes” een parel in het landschap zijn. Leuk om in Leusden te horen, dat er reclame gemaakt wordt voor de natuur en cultuur in ons dorp. 
Ook in Renswoude werken we aan diversiteit; zo zijn er in de wijk Spikhorst tijdens boomplantdag fruitbomen geplant. Op de hoek van de Lauta van Aysmalaan en Spikhorst vind je een kleurrijk plantenperk. Als je er langs loopt tijdens dit seizoen word je vanzelf vrolijk vanwege de 

Bloemen

kleurenpracht (zie foto). Onze buitendienst gaat de komende jaren meer van dit soort perken inrichten. Langs de beek op Beekweide is door de fractie van Dorpsbelang een strook grond ingezaaid, waar later deze zomer kleurrijke bloemen tevoorschijn komen, wat goed is voor vogels en insecten. Zo maken we ons dorp steeds kleurrijker en mooier. 
Niet alleen de natuur is gebaat bij diversiteit, ook de samenleving wordt mooier en beter als we elkaar ruimte geven en respecteren. Tegenstellingen in conflictgebieden als Oekraïne en Midden Oosten worden ook in de Nederlandse samenleving voelbaar en zichtbaar. Ook lijken de tegenstellingen op religieus-, politiek-, sociaal- en maatschappelijk terrein steeds groter te worden. Nederland is al decennia lang een land van compromissen, waar je door met elkaar te praten tot een akkoord komt. Laten we die traditie voortzetten. En vergeet niet te genieten van alles wat groeit en bloeit in dit mooie seizoen.

Kees Eskes
Wethouder samenleving, wonen en duurzaamheid