Congestie

Aangepast:
portretfoto van c eskes

Er zijn van die woorden die je, door bepaalde omstandigheden, ineens heel vaak hoort. Congestie is zo’n woord. Letterlijk betekent dit dichtslibben, verstopping, belemmering. Congestie kennen we in ons wegennet door de dagelijkse files. De laatste tijd komt het woord congestie vooral voor in combinatie met problemen in het elektriciteitsnet: netcongestie. 
Congestie op het wegennet wordt vooral veroorzaakt, doordat het aantal auto’s op de weg op een bepaald moment groter is dan de weg kan verwerken. Met netcongestie is het niet anders: de vraag naar en/of het aanbod van elektriciteit is op bepaalde momenten hoger dan het netwerk aankan. Netcongestie ontstaat in de kabels en knooppunten van het elektriciteitsnet. 
Veel vraag naar elektriciteit ontstaat als mensen thuis komen van het werk door koken, verwarmen en de elektrische auto opladen. Veel aanbod aan elektriciteit is er op een zonnige dag, als zonnepanelen stroom op het net terug leveren. Soms merk je dat jouw zonnepanelen midden op een zonnige dag toch niet terug leveren. De beveiliging in de installatie zorgt ervoor dat het elektriciteitsnetwerk niet overbelast raakt. Overbelasting veroorzaakt stroomuitval.
Netbeheerders (bij ons Stedin) hebben in overleg met de overheid maatregelen genomen om netcongestie tegen te gaan. Zo kunnen bedrijven nu al geen nieuwe zware aansluitingen krijgen op het elektriciteitsnetwerk en komen zij op een wachtlijst. Dat geldt ook voor Renswoude. De beheerders van netwerken investeren miljarden om de netcongestie te beperken. Maar ook de vraag naar elektriciteit blijft doorstijgen. De verwachting is, dat we nog jaren geconfronteerd worden met netcongestie, waardoor de ontwikkeling van bedrijventerreinen en woonwijken belemmerd wordt. Hoe kunnen we die toch realiseren? Het antwoord is dat we meer gebruik moeten maken van lokaal opgewekte energie en van opslag van stroom en warmte, bijvoorbeeld in batterijen en gassen. Net zo goed als er voor een woonwijk of bedrijventerrein wegen aangelegd moeten worden, moet ook de energie- en warmte voorziening op voorhand geregeld worden. Het mooist is als je daarvoor lokaal opgewekte stroom gebruikt. Die maakt geen gebruik van de landelijke energie infrastructuur en beperkt dus netcongestie. Net zoals je de druk op het wegennet beperkt als je je werk dichtbij huis hebt, in plaats van ver weg.

Kees Eskes
Wethouder samenleving, wonen en duurzaamheid