Dak repareren als de zon schijnt…

Aangepast:
portretfoto van c eskes

Als ik dit schrijf hebben we in Nederland al weken een strak blauwe lucht. De sierkers- en magnoliabomen staan in volle bloei en versterken ons lentegevoel. In de ochtend kan het nog flink koud zijn door de noordelijke wind. Dit laatste herinnert ons nog aan de winter. In deze column blik ik o.a. terug op het stookseizoen. Er zijn mooie stappen gezet om onze woningen beter te beschermen tegen kou. Onze energiecoaches zijn actief geweest vanuit de energiecaravan op het dorpsplein en in de bibliotheek. Van 67 woningen zijn warmtefoto’s gemaakt; op basis daarvan is advies op maat gegeven over energielekken en isolatiegebreken. Daarnaast is informatie verstrekt over beschikbare subsidies en financiële ondersteuning voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Dit levert direct resultaat op: één van de energiecoaches ontving van een gezin een bericht dat zij “een significante vermindering van hun energiekosten hadden door de getroffen maatregelen”. 
Begin dit jaar hebben de energiecoaches een enquête gehouden in het gebied rondom de Beukenlaan. Zij waren aangenaam verrast door de vele response van bewoners. Op basis daarvan worden bewoners gericht geïnformeerd en geadviseerd. Komende winter vindt deze actie ook plaats in andere wijken met oudere woningen (voor 1990).

Ook het gemeentelijk woningbedrijf is bezig met het verduurzamen van haar woningbestand. Nadat afgelopen jaar het gebied op en rondom de Kastanjelaan gerenoveerd is, wordt nu de tweede fase van de renovatie van 32 woningen aan de van Reedeweg en van Deylweg uitgevoerd. Deze woningen krijgen o.a. een volledig nieuwe achtergevel met HR+++ glas, dakisolatie, nieuwe dakpannen en de keuken wordt gemoderniseerd. Na de renovatie hebben deze woningen uit 1970 energielabel A. Het wooncomfort van de bewoners wordt zo sterk vergroot en daar staat geen huurverhoging tegenover. 
Het streven van het woningbedrijf is om alle huurwoningen in 2030 op energielabel A niveau te hebben, waarmee Renswoude in Nederland tot de koplopers behoort.

Onze zomers worden steeds warmer. Ook daar kunnen we onze leefomgeving op aanpassen. In een tuin vol steen kan het op een warme zomerdag al snel 5-10 graden warmer zijn dan in een tuin met planten en gras. Renswoude doet dit jaar mee met het NK tegelwippen. Als je in jouw tuin steen inwisselt voor groen, dan kun je tegels gratis inleveren en je krijgt er een plantje voor terug. Houdt de Heraut in de gaten voor de juiste data.

Zowel voor het isoleren als voor het tegelwippen geldt, dat je tijdig maatregelen moet nemen om er op het juiste moment van te profiteren. Of zoals het spreekwoord zegt: “Je moet het dak repareren als de zon schijnt”.

Kees Eskes, 
Wethouder samenleving, wonen en duurzaamheid