Internationale dag tegen ouderenmishandeling

Op zaterdag 15 juni wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen. Jaarlijks zijn ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen slachtoffer van ouderenmishandeling, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling.

Ouderenmishandeling komt overal voor, ook in onze gemeente.  
Ouderenmishandeling is lang niet altijd duidelijk zichtbaar. Vaak is de oudere kwetsbaar en afhankelijk van de pleger. Het gaat ook niet altijd om kwade wil. 
Zo kan de (mantel)zorg voor een oudere, iemand bijvoorbeeld te veel worden. 
Heeft u twijfels of vermoedens? Dit kunt u doen: 

  • Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek, betalingsachterstanden, een lege koelkast, een verwaarloosd uiterlijk of hoe de oudere reageert op de vermoedelijke pleger. 
  • Praat over deze zorgen met iemand uit de omgeving, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
  • Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om iemand te laten weten dat hij/zij er niet alleen voor staat.
  • Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen, bijvoorbeeld: hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken? Misschien is er niets aan de hand, maar mogelijk wordt de hulp aan de oudere hem of haar te veel. 
  • U kunt altijd gratis bellen met een medewerker van Veilig Thuis via 0800-2000 of chatten via www.veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem.
  • Ook kunt u altijd bij het Dorpsteam terecht wanneer u vragen of zorgen heeft. U kunt het Dorpsteam bereiken via het algemene telefoonnummer van de gemeente (0318-578 150) of door te mailen naar dorpsteam@renswoude.nl

Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/ouderenmishandeling kunt u meer lezen over ouderenmishandeling, mogelijke signalen van de oudere en de pleger en waar u om hulp kan vragen.