Samenleven is een werkwoord!

Aangepast:
Wethouder Henk van der Schoor

Dat de samenleving verandert en individualiseert zal niemand ontgaan.
Je behoeft de krant maar te lezen of het journaal te kijken en je beseft dat er toch wel zaken veranderen in onze samenleving.
Zonder de ambitie te hebben hier volledig te zijn denk ik wel dat wij door onze meer “ik” gerichte tijd en soms wat “korte lontjes” vatbaarder worden voor beeldvorming ten opzichte van de ander; onze naaste!

Beeldvorming kan ontstaan als er verschil is tussen feiten en beleving. Vluchtig doornemen van standpunten van anderen, berichten in de media, vooringenomen standpunten of negatief beeld van de ander kunnen bijdragen aan (negatieve) beeldvorming die niet overeen komt met de feiten. En daar is niemand bij gebaat. Iedereen heeft in zijn of haar omgeving, privé en zakelijk, meer baat bij waarheid dan bij beeldvorming.

Beeldvorming kan ook ontstaan door keuzes die een persoon of instantie maakt.
Wanneer wij door de hierboven genoemde factoren niet meer uitgaan van het principe dat er wordt getracht naar eer en geweten te handelen en zo recht te doen aan verschillende belangen van inwoners, instellingen, collega’s etc. waarop baseer je dan je beeld of mening?
En inderdaad, ieder kent wel zijn of haar eigen voorbeeld waar dat vertrouwen min of meer beschaamd is. Daarom, het betekent niet dat we alles maar voor “gesneden koek” moeten aannemen. Waarheidsvinding blijft nodig.

Waar het mij om gaat in deze column is dat wij ondanks alle mogelijke verschillen van meningen en inzichten, die er al zijn van alle tijden en er ook in de toekomst zullen blijven, wij respect blijven tonen voor elkaar en voor jezelf.
Met respect behandeld worden en respect tonen voor de ander geeft weer dat wij oog hebben voor elkaars belangen en behoeften en dat er niemand gebaat is bij aantasting van zijn of haar goede naam.
Ik ben er van overtuigd dat wij dit kunnen in Renswoude. Samen!
Samenleven blijft een werkwoord!


Henk van der Schoor, Wethouder Economie & Financiën