Wat doe je zoal de hele dag?

Aangepast:
Missing media-item.

Zo af en toe vraagt iemand aan me: “Wat doe je zoal de hele dag als wethouder?”. 
Er zijn mensen, die denken, dat je het ambt van wethouder naast je normale werk kunt doen. In mijn geval: naast mijn bestaan als pensionado. Dat laatste klopt wel, alleen blijft er niet veel tijd over voor pensioen-gerelateerde activiteiten en samen dingen doen schiet er thuis wel eens bij in. En nee, deze column wordt zeker geen klaagzang. Wel wil ik jullie meenemen in het dagelijks leven van een wethouder.
De morgen na terugkomst van vakantie fietste ik naar Veenendaal voor de regiodag Foodvalley. Daar worden allerlei regionale onderwerpen besproken; voor mij is daar het onderwerp wonen van belang. De regiodag krijgt de volgende dag een vervolg met de Energieraad Foodvalley. Daar komen onderwerpen aan de orde als Regionale Energie Strategie (RES), energiesysteem van de toekomst en netcongestie. Serieuze uitdagingen, die ook in Renswoude zorgen geven, vooral ondernemers voelen dat nu al. Het leuke van de energieraad is, dat deze afspraken op inspirerende locaties gehouden worden. Zo waren we deze keer te gast bij het bedrijf Energeion in Kootwijkerbroek; daar wordt op een groot zonnepark o.a. waterstof gemaakt, dat gebruikt wordt voor zwaar transport. Onder de zonnepanelen kunnen bosbessen gekweekt worden en groeit gras om schapen te laten grazen; dubbel gebruik van grond. Dat alles wordt begeleid door instituten als de WUR in Wageningen en hogeschool CHE in Ede. Super interessant.
Terug naar mijn werkweek: op maandag heb ik overleg met de ambtenaren over de onderwerpen uit mijn portefeuille. We bereiden daar de collegevergadering en commissie- en raadsvergaderingen voor. Elke dinsdag vergadert het college van burgemeester en wethouders. Dinsdagavonden zijn vaak gevuld met commissie- en raadsvergaderingen. De andere dagen van de week heb ik afspraken in de regio of bij de provincie. Met mijn portefeuille gaat het dan over onderwerpen als: jeugd, veiligheid, WMO-beschermd wonen, Valleihopper, arbeidsmarkt, IW4-beschut werk, onderwijs, gezondheid-GGD, welzijn en bibliotheek. 
Tenslotte ben ik bestuurlijk verantwoordelijk voor de projecten Multifunctioneel centrum De Hokhorst (dorpshuis), wonen met zorg op het Borgwalterrein en Beekweide II. 
Naast de meer formele zaken zijn er ook nog de afspraken die ‘in de krant’ komen, zoals onlangs een bezoek aan de Airborne herdenking op de hei in Ede en het 75-jarig jubileum van de Stifthorst school; de eerste was indrukwekkend en zeer respectvol; de tweede was vooral erg leuk!
Geen dag is hetzelfde en geen dag is saai. Volgens mij zijn er weinig beroepen met meer afwisseling en waarbij je netwerk zo snel groeit. Ook het vele contact met inwoners maakt dit werk leuk. Zijn alle gesprekken dan leuk? Het antwoord is: “Nee”; je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Als college vinden we het wel heel belangrijk, dat we op basis van wetten en afspraken, onze besluiten aan iedereen kunnen uitleggen. Onze inzet is gericht op het algemeen belang van Renswoude en ten dienste van de inwoners in ons dorp. Als college doen we dat iedere dag met plezier.

Kees Eskes, Wethouder samenleving, wonen en duurzaamheid