Jeugdhulp
In Renswoude vinden we het belangrijk dat onze jeugd mogelijkheden krijgt zich sociaal-emotioneel, cognitief, lichamelijk, cultureel, creatief en sportief optimaal te ontwikkelen. Zo kunnen de kinderen zich tot zelfstandige, weerbare en gezonde volwassenen ontwikkelen. Daarvoor is een gezonde, veilige en stimulerende omgeving nodig, thuis, op school, bij de kinderopvang en in de vrije tijd.
Ouders zijn natuurlijk in eerste instantie verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. De omgeving van het gezin draagt ook bij aan de kwaliteit van de opvoeding die de ouders kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, buren, leerkrachten, jeugdgezondheidszorg, sport- en cultuurclubs en de kinderopvang. Samen met alle partners versterken we het opvoedkundig klimaat. Samen met deze partners hebben we twee opgaven geformuleerd in het Beleidsplan Sociaal domein (verwijzen naar interne pagina Beleidsplan, onder dorpsteam)
Positief opgroeien als uitgangspunt:
Jeugdbeleid gaat meestal uit van risico’s, zorgen en problemen. Daarmee ligt de focus al snel op kinderen en jongeren met een grote kans op groei-, leer-, ontwikkel- en opvoedproblemen. Dit is echter maar een klein deel van alle jeugdigen. Een stimulerende en prettige sociale omgeving kan problemen helpen voorkomen. Net zoals het waarderen van positief gedrag van kinderen. Positief, preventief en integraal beleid rondom opgroeien en opvoeden versterkt kinderen en jongeren in hun normale, natuurlijke basis. Het zorgt voor kind- en gezinsvriendelijke omgeving, waar het voor jeugd en gezin goed toeven is.
Preventie:
Met preventie bedoelen we laagdrempelige voorzieningen en aanbod dichtbij. Preventie kan voorkomen dat kinderen en jongeren problemen krijgen. Het kan ook voorkomen dat kleine problemen groter worden en dat gezinnen intensieve hulp nodig hebben. Door het beschikbaar stellen van een sterk preventief aanbod, is het mogelijk dat inwoners zelf hun weg vinden in het aanbod van ondersteuning. Het sleutelwoord hierbij is ‘normaliseren’.
Als ouders extra ondersteuning nodig hebben voor hun kind of bij de opvoeding dan biedt de gemeente hulp.
Wat kunt u doen?
Als u extra ondersteuning nodig heeft voor uw kind of zorgen heeft over de ontwikkeling, het opgroeien of opvoeden van uw kind/jongeren dan kunt u zich aanmelden bij het Dorpsteam. Dit doet u via het formulier Aanvraag of ondersteuning Jeugdhulp. Een medwerker van het Dorpsteam neemt dan contact met u op om uw hulpvraag te bespreken.
Wilt u vanuit uw werk een hulpvraag melden voor een kind of jongere uit Renswoude dan kunt u gebruikmaken van het formulier Melding jeugdhulp professional.